Blog

Μαγειρεύω με τα παιδιά

Η χημεία της Κουζίνας, τα Mυστικά και τα Μαθηματικά

Όταν θέλεις  να μαγειρέψεις, να απασχολήσεις τα παιδιά σου που βαριούνται και τσακώνονται, να περάσεις λίγο ποιοτικό χρόνο μαζί τους, μιλώντας, γελώντας και χαλαρώνοντας, ενώ παράλληλα σκέφτεσαι πως θα γίνει να αγαπήσουν τα μαθηματικά και τη χημεία, γιατί δε μαγειρεύεις μαζί τους; Η κουζίνα σε όλους τους πολιτισμούς αποτελούσε τόπο συγκέντρωσης και επικοινωνίας. Είναι η συνέχεια της αρχαίας εστίας. Η φωτιά της φυλής. Στις κουζίνες έχουν ειπωθεί τα καλύτερα νέα, τα περισσότερα μυστικά και εκεί πάρθηκαν και οι σοβαρότερες αποφάσεις με ένα καφέ ή μια πατάτα στο χέρι, στον ήχο την κατσαρόλας που σιγοβράζει (ακόμα και αν αργότερα ανακοινώθηκαν στα σαλόνια).

Τα παιχνίδια και την εκπαιδευτική διαδικασία συχνά τα φανταζόμαστε κάπου πιο “αποστειρωμένα” από την καθημερινότητα, στο παιδικό δωμάτιο, σε χώρους εκπαίδευσης ή σε ένα γραφείο, αλλά το να μαγειρέψεις με τα παιδιά σου είναι ανεκτίμητο.

Όταν μαγειρεύουμε εξοικειωνόμαστε με τα μαθηματικά

  • Ταξινομούμε τα υλικά και τα βάζουμε σε σειρά
  • Απαριθμούμε
  • Μετράμε το βάρος, τον όγκο, τον χρόνο, τη θερμοκρασία (διαφορετικές μονάδες μέτρησης και ιδιότητες)
  • Υπολογίζουμε το κόστος ή τις θερμίδες κάθε φαγητού
  • Δουλεύουμε με κλάσματα (1 1/2 κουταλάκια του γλυκού, 3 κούπες)

Όταν μαγειρεύουμε εξοικειωνόμαστε με τη χημεία

Η μαγειρική είναι γεμάτη από χημικές αντιδράσεις, οι βάσεις, τα οξέα και τα άλατα υπάρχουν σε κάθε κουζίνα ακόμα και αν δε το γνωρίζουμε. Οι ζύμες, το κέικ, τα τυριά, η μαγιονέζα, το αβγολέμονο και πόσα άλλα είναι αποτέλεσμα χημικών αντιδράσεων.  Προμηθευτείτε ένα ανάλογο βιβλίο ή γκουγκλάρετε, και ξεκινήστε. Δε φαντάζεστε πόσα θα μάθετε και εσείς παίζοντας μαζί τους.

Μας κάνει καλό στη ψυχοκοινωνική μας ανάπτυξη

  • Στη κουζίνα λύνουμε τα προβλήματα τη στιγμή που δημιουργούνται. Δε κλαίμε και τα παρατάμε αλλά συνεχίζουμε προς τον στόχο.
  • Βάζουμε τη φαντασία μας να δουλέψει σεβόμενοι τις βασικές οδηγίες που μας δίνονται.
  • Καθαρίζει το μυαλό μας από αυτά που μας απασχολούν (η αλήθεια με τους μικρούς μας ήρωες είναι πως δεν τους απασχολούν και λίγα) και βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά, πιο ήρεμα.

Επιπλέον το μαγείρεμα

  • …είναι η καλύτερη άσκηση λεπτής κινητικότητας ανάλογα την ηλικία (κόβω, ζυμώνω, ρίχνω σε δοχεία, ανακατεύω προσεκτικά, κλπ κλπ).
  • Δημιουργεί παιδιά ώριμα και αυτόνομα
  • Προλαμβάνει διατροφικές διαταραχές, βάζοντας τα παιδιά στη διαδικασία της διατροφής, συμμετέχοντας και γνωρίζοντας τα οφέλη του φαγητού.

Αλλά πάνω από όλα…
μας βγάζει από τη τρέλα της καθημερινότητας και τις εντάσεις που δημιουργεί στις μεταξύ μας σχέσεις. Την ώρα που μαγειρεύουμε είμαστε εκεί, δε βιαζόμαστε, μας οδηγεί το φαγητό, το περιμένουμε, μπορούμε να γελάσουμε, να πούμε τα νέα μας, να χαλαρώσουμε και να τα αφήσουμε να μας μιλήσουν ενώ τα ακούμε, ή απλά να είμαστε δίπλα ενώ δουλεύουμε. Όσο απλά και αν φαίνονται αυτά είναι και τα πολυτιμότερα στην σχέση μας με τα παιδιά μας.

Tip! Αφήστε τα να σας μαγειρέψουν κάτι, σας το ζητούν συχνά από τη νηπιακή τους ηλικία. Το να τα αφήνετε να σας προσφέρουν και αυτά με τη σειρά τους, είναι ένα μεγάλο δώρο για την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη. Η προσφορά μας ισορροπεί και ενισχύει την αυτοεκτίμηση, ενώ η παθητική θέση της αποδοχής μας στερεί την αυτοπεποίθηση, τις κοινωνικές δεξιότητες και την ψυχολογική ωριμότητα. Δοκιμάστε το σετ ζαχαροπλαστικής με  αληθινά ξύλινα ή μεταλλικά σκεύη κουζίνας, φόρμες κέικ και τάρτας, κουπατ, αβγοδάρτη και βιβλιάράκι συνταγών!

 

…και μη ξεχνάτε τα βαθιά μυστικά της κουζίνας,
“Η κανέλα φέρνει κοντά τους ανθρώπους. Τους κάνει και κοιτάζονται στα μάτια. Άμα θέλεις να πεις «ναι» σ’ έναν άνθρωπο, κανέλα να βάζεις.”
(Από την ταινία “Πολίτικη Κουζίνα”)

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *